Рубрика: Информатика
Вградување на RAM меморија
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Вградувањето/замената на мемориските модули е релативно едноставен зафат, каде што можноста за правење грешка е сведена на најмала можна мерка. Но, согласно со природата на рубрикава, да погледнеме како изгледа тоа преку слики и текст.

Дали ги менувате или вградувате мемориските модули е сосем сеедно, барем што се однесува до физичкиот дел од работата. Тоа што исто така е битно е да се знае типот на меморискиот модул (RAM) кој го поседуваме, односно модулот што сакаме да го вградиме.

Основно е типот на мемориските модули да одговара на генерацијата на матичната плоча. Наједноставна ситуација е кога веќе постои мемориски модул, па сакаме да вградиме дополнителен или истиот од која било причина да го замениме (расипан модул, замена со модул со поголем капацитет или повисок работен такт) со соодветен. Во тој случај сѐ што треба да направите е да го утврдите  типот на постоечкиот мемориски модул. Тоа може да се направи на повеќе начини...

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.