Рубрика: Автомобилска техника
Боксер турбодизел
Автор: Љубиша Трипуноски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Досега при споменувањето на боксер-концепцијата на моторите со внатрешно согорување се подразбираа единствено бензински мотори, но отсега па натаму терминот боксер-мотор ќе се однесува и на дизел-моторите. Заслугата за тоа ç припаѓа на реномираната јапонска марка Субару, која за следната година го најави сериското производство на дизел-мотор со боксер-конструкција, инаку, прв во светот.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.