Рубрика: Аеронаутика
Екраноплани
Автор: Александар Тошоски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Екранопланите се бизарна мешавина меѓу авион и ховеркрафт. Нивната брзина е блиска на таа на авионите, а преферираната височина на летот е блиска на таа на ховеркрафтите. Првите екраноплани биле конструирани во Советскиот Сојуз, за време на Студената војна. За нивниот развој и нивната намена дознајте повеќе од овој напис.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.