Рубрика: Метеорологија
Атмосфера
Автор: Љупчо Секуловски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 204 - 4/2022.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Воздушната обвивка околу Земјината топка претставува мешавина од гасови привлекувани од Земјината сила на гравитација. Просторот кој тие гасови го зафаќаат се нарекува атмосфера.

Во атмосферата се случуваат најразновидни временски појави со сите свои корисни и штетни влијанија на животот, здравјето и расположението на човекот. Исто така, во атмосферата се одвиваат и сите летачки активности, па затоа ќе започнеме со општо запознавање на атмосферата и нејзините најважни карактеристики.

Температурни слоеви на атмосферата.

Клучни зборови:
Температурни слоеви на атмосферата.

Температурни слоеви на атмосферата.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 204 - 4/2022. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.