Рубрика: Информатика
Приказната за криптовалутите
Автор: Александар Тасевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-6/2021.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Биткоинот и криптовалутите земаа огромна популарност последниве месеци. За Биткоинот се зборува насекаде, од секаква популација – помлада, повозрасна, побогата, посиромашна, пообразована и не баш толку образована, од инженери, пекари, водоводџии, адвокати, продавачки во маалски дуќанчиња до универзитетски професори и политичари. Што е тоа што им е заедничко на сите набројани, и уште повеќе пропуштени? Дали го знаете одговорот? Замислете се без да ја прочитате следната реченица...

Сите се заинтересирани за заработ­ка. По можност брза. Да, има и такви кои ги интересира технологијата, про­гра­мира­њето, откривањето на новите можности, видици и хоризонти, но да не се лажеме – можноста за брза и голема заработка е магијата која не привлекува сите. Па, ајде малку подобро да се запоз­наеме со криптовалутите.

Во овој напис се запознаваме со основите на криптовалутите – кои се и што се, како се остваруваат заработките преку криптовалутите, кој може да заработува со нив,и какви се перспективите на криптовалутите.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-6/2021. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.