Рубрика: Еурека
Фитнес стол
Автор: Влатко Поповски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-12/2020.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Живееме во ера на компјутери, телевизори и постојано седење во училници, дома и на работа. Долгото статично седење на обичен стол не е природно за човекот. Всушност, тоа е најлошиот начин за поминување на времето и, трагедијата да биде поголема, токму тоа го правиме најмногу. Фитнес столовите не се справа за фитнес салите, туку направа за секојдневна употреба на друштвени места, работа, училиште, дома и во локали, што на некој начин ќе се користат наместо досегашните столови за седење. Тие овозможуваат со седење да си ја вршите работата, на биро и/или пред компјутер, а притоа да се здобивате со здравствени придобивки. Решен е проблемот како да бидеме функционални на работа или на училиште без страдање од прекумерното седење.

Долгото статично седење на обичен стол не е природно за човекот. Всушност е најлошиот начин на поминување на времето и, трагедијата да биде поголема, токму тоа го правиме најмногу.

Идејата ми се роди додека учев за фитнес инструктор и ја пишував книгата “Вајање на телото”, скрипта за здравје, вита става и убава телесна градба. Тогаш сфатив: час или два тренинг и вежбање во слободното време, не може во целост да го надомести осумчасовното седење на работа. Едно време го направив бирото така и стоев пред компјутерот, но дол­гото стое­ње в место исто така е неприродно за чо­век­от и има свои неповолности ако се практи­кува постојано. Така се изнедрија фитнес столо­вите. Тие овозможуваат со седење да си ја вршите работата, на биро и/или пред компјутер, а при­тоа да се здобивате со здравствени придо­бивки. Решен е проблемот како да бидеме функ­цио­нални на работа или на училиште без стра­дање од прекумерното седење.

Клучни зборови:
Столчињата беа претставени на саемот ИНОВАМАК 2019 кадешто освоија златен медал и посебно признание од германската делагација.

Столчињата беа претставени на саемот ИНОВАМАК 2019 кадешто освоија златен медал и посебно признание од германската делагација.

Награди и признанија за патентите и дизајните

Награди и признанија за патентите и дизајните

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-12/2020. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.