Рубрика: Научна фантастика
Дина - Песочна планета
Автор: Јанко Илковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-3/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Дина е една од најтеш­ките книги за адаптација, затоа што она што е толку добро напишана и слоевита, што и еден Дејвид Линч се измачи да ја сними, што на крај резултираше со фи­зич­ка пресметка со продуцентите и не­какво кармакаш скрпено дело. Длабоко, детално, додека читаш ти создава сериозно добар филм во гла­вата, те лепи. Новиот проект на Денис Вилнев е токму DUNE (Дина – песочна планета, Аракис) од Френк Херберт.

Книгава е пола век стара, но сепак алудирам на оние кои не им паднала под радар, а би се осмелиле да ја читаат. Ја има кај нас и на ма­кедон­ски и на англиски и најтопло препо­рачувам да ја прочитате пред да го до­че­кате делото на Виленев во 2020, па дури е добро ако не сте ја гледале вер­зијата на Дејвид Линч тоа да го напра­вите после читање.

 

Рубриката “Научна фантастика” е за­мислена како простор за ос­врти на дела од жанрот на науч­ната фан­тастика (книги, филмови ТВ серии...), за есеи за научната фан­тас­тика, но и за објавување на крат­ки НФ раскази од странски и до­маш­ни автори. Рубриката е от­во­рена за предлози, но и за пону­ди за соработка од сите кои се чувс­тву­ваат подготвени да пишу­ва­ат и да ги споделат своите дела, знаења и размислувања за научната фантастика. 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-3/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.