Рубрика: Астрономија и астронаутика
Живот посветен на науката
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10-12/2018.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


На 14.III.2018 год. почина Стивен Хокинг (Stephen Hawking), еден од најголемите научни умови на нашето време, кој освен по неговата научна работа во областа на физиката, ќе биде запаметен и по долгогодишната борба со тешката невромоторна болест ALS, која лекарите му ја дијагностицирале на 22-годишна возраст, прогнозирајќи му уште само неколку години живот. Но, тој нив ги демантираше така што потоа проживеа уште цели 50 години. Во овој напис ќе се фокусираме на неговата научна дејност, со којашто остави траен белег во науката.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10-12/2018. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.