Рубрика: Информатика
Станува ли фејсбук опасно место?
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9-10/2016.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Веќе неизбежниот Фејсбук, од сервис за дружење и комуникација, но и начин за пронаоѓање личности со кои бил загубен секаков контакт со текот на времето, во огромна мера им кумува на одредени девијантни појави чија експанзија добива алармантни размери! Како? Ќе видите во продолжението на текстов, наменет ДА УКАЖЕ И ДА ПРЕДУПРЕДИ НА ОПАСНОСТИТЕ И КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ!

Спам-пораки, лажни огласи и видеоинтервјуа за работа, продажба на непостоечки производи (а продавач сте вие и без да знаете!), измами, наведување на Скајп-комуникација и наместо соговорник од другата страна, експлицитна содржина - уцена дека ќе се објави снимката како гледате такви содржини и слично… тоа е само еден мал дел од низата разни злоупотреби на интернетот во целина, на што кумува и неизбежниот Фејсбук.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9-10/2016. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.