Рубрика: Медицина
Опасности што демнат од синтетичките витамини
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9-10/2016.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Витамините се есенцијални хранливи материи од суштинско значење за нормалното функционирање на целиот човечки организам. Секој од нив има своја одредена функција, а недостатокот од витамините може да има негативно влијание врз секој, па дури и на најмалиот орган во нашето тело. Тие се незаменливи борци што го чуваат и зајакнуваат имунолошкиот систем. Според некои научни докази, редовното внесување витамини е одличен начин да се спречат одредени болести, меѓу другото и оние потешките, како што се болести на срцето и рак. Но, постои разлика меѓу природните и синтетичките витамини, по кои посегнуваме, особено во зима, кога нема доволно разновидно овошје и зеленчук, или пак затоа што така ни е полесно!

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9-10/2016. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.