Рубрика: Столарство
Изработка на електрична гитара (2)
Автор: Илија Трајкоски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9-10/2016.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Второ продолжение од серијалот за изработка на електрична гитара - во овој дел ќе се осврнеме на изработка на вратот и негово спојување со гитарата.

Изработката на врат за електрична гитара претставува предизвик за почетници и доколку сте почетник, би ви препорачал да набавите готов врат, било на Ebay (чинат од 50 американски долари, па нагоре) или од некоја стара електрична гитара. Ова го препорачувам поради фактот што изработката на врат за електрична гитара не е тривијална работа и е невозможно да се изведе без употрреба на специфични машини како бансек, глодалка (фреза), абрихтер и слични, коишто ретко кој почетник ги поседува. Доколку сепак се одлучите за сопствена изработка, тогаш ви препорачувам барем праговите да ги постави специјалист за гитари бидејќи доколку праговите не се поставени соодветно, тогаш целата гитара е неупотреблива. Во овој текст ќе ги опишам методите што јас ги користев, и се разбира, наидов на одредени проблеми што морав да ги надминувам со импровизации поради недостаток на алат или машини. Да почнеме со ред.

Клучни зборови:

Изглед на телото од вратот по грубата обработка

Изглед на главата од вратот со поставени елементи

Финален изглед на лакираниот врат

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9-10/2016. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.