Рубрика: Еурека
Биолошки филтер за нитрати
Автор: Јоти Поповски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-2/2015.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Овој напис дава опис на иновацијата којашто се однесува на биолошкиот филтер за нитрати. Дадени се теоретски објаснувања, постигнатите лабораториски резултати и решение за индустриска примена на филтерот.

Пронајдокот се однесува на подобрување на опремата за прочистување на водите за пиење од најраспространетиот нивни загадувач, кој произлегува од вештачките ѓубрива што се користат во земјоделството. Се работи за нов начин на филтрирање на нитратите со помош на биолошки филтри. Постапката е многу поедноставна од другите и не бара потрошувачка на електрична енергија.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-2/2015. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.