Рубрика: Медицина
Халотерапија
Автор: Ирена Кацеска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6-7/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Дека морскиот воздух носи низа благодети за здравјето на човекот се знае уште од прастари времиња. Пред речиси два века било забележано дека луѓето кои работат во рудниците за сол ги чувствувале истите позитивни ефекти коишто ги носел престојот на море, а благодетите кај нивбиле и поинтензивни - отсуство на одредени болести, јакнење на имунитетот итн. Токму од овде потекнува идејата за создавањето на солена соба во која ќе може во градот да ги донесе сите позитивни ефекти коишто морето ги има врз здравјето на човекот. Како таа функционира и кои се нејзините благодети прочитајте подолу.

Уште во 1843 година, полскиот лекар Феликс Боковски забележал дека луѓето коишто работат во солените рудници не заболуваат од болести на дишните органи и немаат респираторни проблеми. Истото ова го согледале и монасите во Русија, кои почнале да ги праќаат луѓето со вакви здравствени проблеми да пре-стојуваат одредено време во солените рудници. Но, бидејќи солени рудници нема во секој дел од светот, луѓето дошле на идеја оваа микроклима да ја пренесат во услови кои ке бидат подостапни за терапија. Така настанале првите солени соби.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6-7/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.