Рубрика: Физика
Зрачењето е штетно за микроелектронските уреди
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Вкупните структурни оштетувања предизвикани од разни зрачења во електронските материјали на ниво на атоми се 10 пати поголеми отколку што се мислело и се знаело досега. Тоа е резултат кој изненадува, а добиен е со нова метода која користи комбинација од ласерски и акустички бранови и која на научниците им дава можност за истражување слично на рендгенските снимки. Новата метода на истражувачите им овозможува да "гледаат" низ цврсти материјали со цел со досега невидена прецизност да го утврдат местото на оштетување во длабочината на материјалот.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.