Рубрика: Медицина
Тест и вакцина против рак на белите дробови
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Ракот е втора по бројност причина за смртност, веднаш по кардиоваскуларните заболувања. Годишно само од рак на белите дробови умираат 1,5 милиони лица. Раното откривање, проследено со брз третман, е примарно за да се преживее овој рак што се шири со неверојатна брзина во организмот. Ова се причините заради кои научниците од многу земји во светот бараат нови лекови, нови тестови, вакцина...

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.