Рубрика: Омнибус
Неверојатни научни вистини (3)
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Науката перманентно ни открива несомнени научни вистини, но некои од нив се спротивставуваат на нашиот здрав разум и ни изгледаат неверојатни. Во овој серијал ви претставуваме поголем број такви "неверојатни" научни вистини. На ред се нови пет неверојатни научни вистини.

Во овој број дознаваме дека не се знае колку точно тежи 1 kg, дека Биг Бенгот не беше експлозија, дека должината на денот расте а бројот на денови во годината се намалува, дека пукотот на камшикот е суперсоничен и дека животните имаат чувство за броеви.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.