Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 1-2/2015

Цена: 180 денари

Статус: Има на залиха   >>   Нарачај

Претплатете се на ЕМИТЕР

За да не трчате по трафики претплатете се на ЕМИТЕР и секој месец новиот број добивајте го дома.
Повеќе информации тука.

Електроника

Безвремен проект: миниПОНГ – видеоконзола со играта Понг

Направете современа верзија на легендарната видеоигра ПонгСо вградување во повеќе од 500 милиони видеоконзоли и во 65 000 играчки автомати, Понг е првата видеоигра којашто достигна општа популарност. Иако таа за прв пат се појавува со првата комерцијално успешна аркадна машина со видео игри проектирана од Атари во 1972, тоа е всушност играта ТВ-тенис на Ралф Баер – таткото на видеоигрите. Затоа, изработете ја оваа минијатурна видеоконзола и играјте ја ретро играта на сите времиња: Понг.

Повеќе

Омнибус

Топ научни теми во 2014 година

 Следејќи ги достигнувањата во областа на науката, неколку американски научни списанија објавиа ранг-листи на научни остварувања и откритија, кои биле топ-теми во 2014 год.. Од сите нив, нашиот редакциски колегиум одбра повеќе топ-теми, научни откритија и достигнувања. коишто, според нас ја одбележаа минатата година на научно поле. Еве го нашиот избор...

Повеќе

Електроника

Дигитален фреквенцметар со нумеричка обработка (2)

Поглед на срцето на дигиталниот фреквенцметарОвој дигитален фреквенцметар овозможува мерење на фреквенција до 1MHz и временски интервали од 0,1s до 30h. Мерниот опсег се бира автоматски или рачно, а може да се одбере и еден од трите алгоритми за пресметување на резултатот. Во кој било момент на мерењето, можен е преглед на последните 16 резултати. Во првиот дел од овој напис го разгледавме концептот на уредот и ги презентиравме употребените софтверски решенија, а во ова продолжение ќе се задржиме на реализацијата на хардверот и тестирањето на изградениот уред.

Повеќе

Информатика

ЕМИТЕР IT AWARDS 2014

 Заокружувањето на годината која е зад нас не може да биде целосно без да се доделуваат награди на производите кои ја обележаа годината што измина. Тука е наградата и за најголемо промашување… сепак, мораме да бидеме објективни, се допаѓало тоа некому или не. Традиционално, наградите ги доделуваме по категории, а самите категории ги одредуваме според актуелните трендови.

Повеќе

Столарство

Изработка на електрична гитара (1)

 Изработка на електрична гитара во три продолженија. Ќе биде објаснет целиот процес: од набавка на материјали преку, чекорите на изработка, па сè до фино нагодување и одржување на гитарата. Намерата на написот е да се даде опис на уметноста и да се спои убавото со практичното. Во овој текст ќе биде опишан процесот на изработка на телото на гитарата.

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Објавени резултатите од анализа на податоците од вселенската мисија Rosetta

 Површината на кометата се покажува со различна структура во различни региони. Во рамките на вселенската мисија на ЕСА, Розета, за истражување на природата на кометите, минатата година беше реализиран единствен научен подвиг: истовар на роботизиран лендер на површината од кометата 67P/Chiryumov-Gerasimenko. Мисијата обезбеди “море” драгоцени податоци за природата на кометата. Сите тие податоци беа предмет на исцрпна научна анализа, и еве, деновиве се објавени резултатите од неа. Па да ги проследиме!

Повеќе

Астрономија и астронаутика

9 милијарди планети со услови за живот во нашата галаксија (4): Планови за детекција на вонземен живот

 Мисиите “Кеплер” и “Curiosity" покажаа дека Земјата не е единствена планета со услови за живот во нашата галаксија, а не е ниту во Сончевиот систем, па одсега курсот на истражувачките мисии ќе биде пренасочен кон откривање вонземен живот. Во таа насока, Американската вселенска агенција НАСА зацртала интересни планови за наредните мисии, коишто можеби конечно ќе дадат одговор на прашањето поставувано со векови: “Дали Земјата е единствената планета на која постои живот?”

Повеќе

Електроника

Електронски ламби за почетници (2)

 Транзисторите и интегрираните кола речиси комплетно ги потиснаа електронските ламби. Но, тие сè уште опстојуваат за некои специфични намени. Од друга страна електронските ламби одамна не се изучуваат во техничките училишта и факултети, па помладите генерации не се доволно запознаени со нив. Токму затоа, во овој напис ќе се потрудиме, на едноставен и популарен начин, да ви го приближиме светот на електронските ламби. Во првиот дел ве запознавме со принципот на работа и типовите ламби, а сега ќе ја разгледаме нивната примена во гитарските засилувачи.

Повеќе

Информатика

Најчести грешки при програмирање во Јава

 Во овој напис ќе се осврнеме на најчестите грешки што ние, програмерите ги правиме несвесно во текот на програмирањето, што подоцна резултираат со главоболки и многу изгубено време. Ќе се задржиме најмногу на оние грешки што најчесто се прават од невнимание, недоволно знаење за внатрешните механизми на JVM, како и за грешките коишто се најтешки за забележување и отстранување.

Повеќе

Информатика

Компјутерски алатки за дигитална форензика

 Компјутерската форензика е дисциплина која има за цел да собере, сочува и да презентира докази кои се добиени од некои медиуми за чување податоци (хард диск, CD ROM, DVD ROM , дискета, УСБ-стик и слично). Комбинирајќи елементи од правната наука и компјутерската наука, собира и анализира податоци кои понатаму се користат како докази на суд.

Повеќе

Информатика

2014 ретро: година на созревање!

 Драстични резови во деловните политики на поединци, бизнис симбиози на други, константна доработка и подобрување на веќе докажаните производи и технологии, со акцент на поголемата употребливост и практичност и истовремено подредување на суровите перформанси… Сумирајќи ја 2014-та година во целост, сам ни се наметна заклучокот дека тоа беше година на созревање. Нешто што недостасуваше многу години наназад!

Повеќе

Информатика

Вовед во PHP (5)

 Во ова продолжение ќе дознаете како со помош на формите во PHP може да се креира динамичка интернет-страница во која ќе има контакт-форма, каде што се внесува име и електронска пошта. Исто така ќе дознаете како да се користат базите на податоци креирани во MySQL.

Повеќе

Металство и машинство

Конструирање за почетници (5)

 Речиси сите автори процесот на конструирањето го делат на фази (етапи, работни чекори). Сличност постои и кај редоследот на одделните фази, а тие, пак, имаат многу заеднички содржини. Бројот на фазите кај одделните методи е различен, но кај сите нив, одделните фази произлегуваат или се надоврзуваат една на друга. Можноста за поделба на процесот на конструирање на фази, нивниот редослед и многуте заеднички содржини во одделните работни чекори, претставуваат предуслов за создавање воопштен модел на постапка при методското конструирање, згоден за научување и применлив на широк круг проблеми од областа на техниката. Методот го препорачуваме на широк круг читатели кои се занимаваат со конципирање и конструирање на технички производи.

Повеќе

На граница на науката

Индиго-деца

 Од почетокот на овој милениум се зборува и се пишува за генерација на посебни деца, наречени “милениумски’’, или “индиго деца”. Од движењето Њу Ејџ веруваат дека овие деца се претставници на повисока духовна состојба на човечката еволуција, не само во поглед на нивната натпросечна интелигенција, туку во нивното севкупно влијание на околината за постигнување хармонија и духовна рамнотежа. Верувањата во врска со нивните особини и карактеристики се разликуваат – од тоа дека тие имаат паранормални способности (телепатија, предвидување на иднината, биоенергија... ), до оние дека овие деца од другите се разликуваат само во поголемата креативност и емпатија. Науката не гледа сериозно на ваквиот феномен и не поддржува ниту еден од овие ставови. На оваа тема дебатираат Љупчо Спасевски и Владимир Филевски.

Повеќе

Телекомуникации

70 години Македонско радио (2)

Димац Митковски, тогашен раководител на Одделението за емитување на програма, со тон-мајсторот Славна ТашевскаСè уште раните од поплавата не биле залечени, а уште поголема трагедија го погодува Скопје – катастрофален земјотрес. За време на земјотресот, на 26 јули 1963 година, во 5 часот и 17 минути, тешко е оштетена зградата на радиото. Во тие судбоносни моменти, Радио Скопје одигрува клучна улога и повторно почнува речиси од ништо. Но во годините што следат ќе се случи интензивен развој во сите погледи - просторни, кадровски, технички и програмски. Ова второ продолжение од нашиот мини фељтон го опфаќа тој период - од земјотресот до 1980-тите години.

Повеќе

Колумна

Научно-популарните списанија во светот и кај нас

 Во времето на мојата младост (мноогу одамна...), во времето на нашата тогашна држава СФРЈ, киосците не беа преполни, како денес, со различни весници и списанија, но сепак имаше неколку југословенски месечни списанија со одличен квалитет и како створени токму за моите интереси. Во тие времиња немаше интернет (не беше измислен!) и единствен извор на информации беа списанијата. Сега имаме сè, но некако ми се чини дека денес младите читаат многу помалку, особено научно-популарни списанија. Вообичаениот изговор е “на интернет има сè”, но не е така – таму навистина можат да се најдат навремени кратки информации, но деталите, и особено длабочината на информациите, се чуваат само за списанијата.

Повеќе

Омнибус

Sci-tech времеплов

 За да се разбере сегашноста и за да може да се прогнозира иднината, мора да се познава минатото. Токму за настани и личности од минатото кои своевремено ги имаат поттикнато и насочено науката и техниката во насока што резултира со актуелните научни и технички благодати, станува збор во продолжението на овој напис. Настаните се однесуваат на актуелните месеци, а изборот на настаните и коментарите се на нашите стручни соработници.

Повеќе

Автомобилска техника

Збор-два за трансмисијата

 Зошто потребата од трансмисија кај автомобилите (и речиси кај сите машини со сопствен погон) е темата на овој напис? Ќе се обидам да ја расветлам оваа алка од погонскиот систем кај автомобилите. Заклучоците се универзални и се однесуваат секаде во машинството кај што се користи погон од мотор, а машината извршува некоја корисна улога како што автомобилот врши превоз, а машината совладува некои корисни технолошки отпори.

Повеќе

Аудио и видеотехника

Ралф Хенри Баер – таткото на видеоигрите

Ралф Баер вредно твореше и во деветата деценија од живототИ исто како во La Bohème – песната на Шарл Азнавур, ви зборувам за едно време кое помладите од 30-40 години не би можеле да го познаваат. Едно непоимливо време, кога сè уште не беа родени видеоконзолите, а на ретките играчки автомати им беше местото само по панаѓури или во некои кафулиња, заедно со тогаш популарните флипери и џубокси… Дома? Дома само побогатите имаа телевизор, а на телевизорот неколку часа ТВ-програма дневно! Сето тоа се промени во децениите што следат токму благодарение на Ралф Баер.

Повеќе

Биологија

Сите луѓе со сини очи имаат заеднички предок

 Сите луѓе со сини очи имаат заеднички предок – велат истражувачите од еден дански научен тим. Интересно е и тоа што научниците од тимот најнапред мислеле дека заедничкиот предок е само во Европа и биле изненадени кога виделе дека тој е речиси ист насекаде, во сите делови од светот. Интересно е и тоа што во Европа има 20 до 40 % светлооки луѓе, а во другите делови тој процент е многу помал. Чудно е и тоа што пред 10 000 години сите луѓе имале кафени очи. И уште неколку сознанија околу оваа појава ќе дознаете од текстов, се разбира, ако го прочитате!

Повеќе

Електроника

Новости од електрониката

 Во овој дел од рубриката електроника во кратки црти ви презентираме нови компоненти и настани од светот на електрониката. Се надеваме дека следејќи ги актуелностите од оваа област ќе успееме да ве приближиме кон новите трендови во електрониката, а со тоа ќе добиете и поцеловит увид во производството на "главните играчи" во оваа област со постојан подем.

Повеќе

Електроника

Едноставен тестер на тиристори и тријаци

 Мерењето на исправноста на тиристорите и тријаците секогаш претставувало проблем за сервисерите. Со овој минијатурен уред, оваа комплексна операција прераснува во детска игра!

Повеќе

Електроника

Школа за електроника: Релаксациски осцилатори (3)

 Во ова продолжение ќе биде презентирано како се прават корекции на брановите форми и како може да се направи регулација на фреквенцијата и на односот сигнал-пауза кај астабилните мултивибратори со транзистори.

Повеќе

Еурека

Биолошки филтер за нитрати

 Овој напис дава опис на иновацијата којашто се однесува на биолошкиот филтер за нитрати. Дадени се теоретски објаснувања, постигнатите лабораториски резултати и решение за индустриска примена на филтерот.

Повеќе

Макетарство и моделарство

Mоделарски награди од “Фил-Феникс”

 Во организација на Организацискиот одбор на македонските натпревари од Светскиот куп во воздухопловно моделарство, на 10.1.2015 година се одржа свечена седница за доделување на признанија и скромно дружење. Во кругот на добитниците на златна плакета се најде и списанието “Емитер” како резултат на повеќегодишна соработка, следење на овие натпревари и објавување на информации со цел за популаризација на моделарството во Македонија.

Повеќе

Омнибус

Создавање иноватори, а не корисници на технологија

 Да ги поврземе културите преку образованието, беше мотото на едукативниот самит којшто се одржа во Истанбул од 1 до 3 декември минатата година. Акцент беше ставен на новитетите во образованието што ги носи Интел преку имплементирање на технологијата во него како и на насоката во којашто треба да се развива самиот едукативен процес за да ги подготви учениците полесно да се соочат со предизвиците на иднината.

Повеќе

Омнибус

Кратки информации

 Мерцедес развива платформа за електрични автомобили; Cambridge Audio Azur 851N; Мапа на магнетното поле на нашата галаксија; Нов опелов дизелски мотор; Македонија организатор на 12. Светско првенство во брзо телеграфирање; Нов систем на Волво за заштита на велосипедистите; “Рено” со фабрика во Алжир; Вообичаена состојка во пекарските производи се добива од коса; Квантна телепортација; Хеликоидна модулација на ласерски зрак со ултразвук; Награди од конкурсот “Претставете ги Вашите конструкторски вештини” - 3; Меркуровиот базен Caloris; Нови мали аголни брусилки од Бош

Повеќе

Писма


AC/AC step-down конвертор од 230V на 120V со излезна фреквенција од 60Hz


Прилог кон полемиката “Смарагдна плоча” (ЕМИТЕР 11/12 - 2014)


Откривање на неисправна свеќичка

ПовеќеContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk