Рубрика: Информатика
Барај, па ќе пронајдеш
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-6/2021.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Знаеме дека е фрустрирачки кога ќе се најдете во ситуација да ви се потребни IP или MAC-адресите од некој уред во рамките на вашата мрежа и слично, а нив никаде не сте ги впишале. Има решение, но потребно е малку трпение. И неколку команди!

Од љубопитност или од потреба, се­ед­но, сигурно барем еднаш сте по­сакале да проверите што сè е при­клучено на вашата домашна мрежа, или само на рутерот, или да пронајдете некој пос­тоеч­ки уред – дел од вашата до­машна мрежа. Тука нема голема филозофија.

Но не секогаш работите се едноставни. Што доколку ја немате налепни­ца­та, ниту пак податоците можете да ги про­читате на друго место (најбанален при­мер). Или, сте ги смениле кориснич­кото име и шифрата? Без паника! Само продолжете да читате понатаму...

Темата е на­менета пред сè за понеискусните и/или новопечени компјутерџии, а така е при­способен и стилот на пишување.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-6/2021. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.