Климатологија
Минатонеделниот извештај за губењето на мразот на Антарктикот, објавен во Nature, претстави поразителни резултати. Во изминативе 25 години континентот изгубил дури 3 трилиони тони мраз! Повеќето од оваа голема количина исчезнала во најранливиот регион на ледената прекривка на Западниот Антарктик,...
Објавено на 23.06.2018 - 13:00

Медицина
Според едно истражување, објавено оваа недела во PLOS Biology, кафето ги обновува енергетските фабрики на клетките и му помага на срцето да закрепне од срцев удар. Истражувањата се направени врз глувци од страна на тим од истражувачи при Универзитетот Хајнрих Хајне Дизелдорф во Германија.
Објавено на 22.06.2018 - 12:00

Енергетика
Во еколошки чистите средини поставувањето на независен систем за напојување со електрична енергија значи употреба на “зелени“ решенија. Во близината на бањата Негорци кај Гевгелија, приватен инвеститор имаше потреба од фотонапонски систем за напојување на пот o пна пумпа за испумпување вода поради...
Објавено на 22.06.2018 - 10:45

Биологија
Создавањето на нов ген во текот на само еден ден наскоро би можело да стане реалност, благодарение на новата техника што го имитира начинот на кој телото ја копира сопствената ДНК. Иако технологијата треба да отстрани уште неколку пречки, сепак наскоро таа може да им овозможи на истражувачите...
Објавено на 21.06.2018 - 10:30

Информатика
Секому, па дури и на најдобрите може да им се случи да бидат хакирани и нивната е-пошта да стане видлива за оној кој се дрзнал да ја наруши нејзината приватност и тајност. Затоа без паника, откако штетата е направена, нема потреба од паника, туку веднаш треба да се преземат конкретни чекори за да...
Објавено на 21.06.2018 - 10:15

Астрономија и астронаутика
Зошто Месечината изгледа наопаку од јужната хемисфера?
За почеток да расчистиме нешто. Независно дали се наоѓате во Рим, Париз, Скопје, Њујорк, Токио, Торонто, Јоханесбург, Лима или Сиднеј, на секое од овие места ќе ја гледате истата страна на Месечината, бидејќи таа ротира околу себе со иста брзина со која се врти околу Земјата (револуција).
Објавено на 20.06.2018 - 15:15

Историја и археологија
Лоциран во Боливија, во близина на езерото Титикака, на надморска височина од речиси 4000 метри лежи прастариот град Тиванаку, највисокиот урбан центар што било кога бил изграден. Во најголем дел опкружен со планини и ридови, градот го живеел својот зенит некаде помеѓу 500-тата и 1000-тата година...
Објавено на 20.06.2018 - 11:15

Омнибус
Во спомен на Стивен Хокинг
Минатиот петок, на 15 јуни оваа година, точно 3 месеци по смртта на големиот британски физичар Стивен Хокинг (Stephen Hawking), беше одржана комеморативна церемонија во лондонската опатија Вестминистер, на која присуствувале повеќе од 1000 луѓе, негови роднини, пријатели и колеги од научната...
Објавено на 20.06.2018 - 10:00

Биологија
Баобабот е едно од најчудесните дрва што постојат. Луѓето на африканскиот континет од праискон ги ценеле џиновските баобаби поради нивната духовна вредност, но користејќи ги и како извор на храна и како лек. Тие се најдолговечните дрва коишто човештвото ги познава. Припаѓаат на групата цветници и...
Објавено на 19.06.2018 - 13:00

Медицина
Црвенило и чувство на туѓо тело во окото, кои се типични за обично воспаление на очите, вообичаено се првите симптоми, по кои, само за еден месец може да се изгуби видот. Всушност, станува збор за многу мало праживотинче кое влегло во окото, а се вика акантамеба. Ова праживотинче најчесто ги напаѓа...
Објавено на 19.06.2018 - 11:15

Pages