Информатика
Изминативе два дена Македонија беше домаќин Дигиталниот самит за земјите од Западен Балкан - настан кој има за цел да ја помогне дигитализацијата на општестовото и преку регионална координација да го приближи регионот до Европската Унија. На заедничката прес-конференција, министерот за информатичко...
Објавено на 19.04.2018 - 18:45

Психологија
Стрес е физиолошка и психолошка реакција на човекот на надворешните случувања која ја ремети рамнотежата на функционирање на човечкиот организам. Затоа стресот е проучуван од многу научници и лекари, со цел да биде откриен, намален или елиминиран.
Објавено на 19.04.2018 - 13:30

Астрономија и астронаутика
Пред пет години, метеор тежок 10000 тони експлодира над Челјабинск во Русија, со сила од 30 атомски бомби. Пред три дена, астероид три до шест пати поголем од таа карпа се појави од никаде и помина покрај Земјата на растојание помало од 200000 km или на околу половина од растојанието до Месечината...
Објавено на 19.04.2018 - 13:30

Омнибус
Од 10-ти до 14-ти април 2018 година во Мостар се одржа 21-виот Саем на стопанството, најголемата саемска манифестација во Босна и Херцеговина. На вкупно 30000 метри кавадратни изложбен простор, во две огромни хали и на отворено, беа претставени бројни производи и услуги од голем број на земји. Тука...
Објавено на 18.04.2018 - 11:45

Физика
Физичарите ги симулираа условите во јадрата на некои од големите карпести егзопланети изложувајќи парчиња железо на постојани удари од ласери. Резултатите од мерењата даваат прв показател за тоа како железото може да се однесува во планетите надвор од сончевиот систем, кои се неколку пати поголеми...
Објавено на 17.04.2018 - 12:30

Омнибус
Од 5-ти до 8-ти април 2018 год. во Москва се одржа 21-виот Интернационален саем на иновации „Архимед“. Учествуваа 27 земји со над 700 иновации и пронајдоци. Саемот „Архимед“ е насочен кон стимулација на пазарот за откуп и лиценцирање на патентирани пронајдоци. Иноваторот Марјан Ненов, член на...
Објавено на 17.04.2018 - 11:00

Климатологија
Океанските струи што помагаат во загревањето на Атлантскиот брег на Европа и Северна Америка, значително ја губат својата силина од почетокот на 19. век и се на најниско ниво во последните 1600 години, според последните истражувања на палеоокеанографите. Трудот објавен во списанието Nature,...
Објавено на 16.04.2018 - 13:30

Омнибус
1. Океаните содржат доволно сол да ги прекријат сите континенти со слој длабок 150m. 2. Меѓуѕвездениот облак со гас – Сагитариус Б содржи 1 000 000 000 000 000 000 литри алкохол. (Нам само ни останува да донесеме салата !?!) 3. Поларните мечки трчаат 40 km/h и можат да скокнат речиси 2m во височина...
Објавено на 16.04.2018 - 12:45

Омнибус
Факултетот за електротехника и информациски технологии при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, денеска, ги отвори вратите на новиот Центар за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ. На свеченото отворање присуствуваа вицепремиерот во Владата на Република Македонија и министер за...
Објавено на 14.04.2018 - 15:00

Хемија
Сигурно досега веќе сте го чуле терминот сув мраз кој секако ви звучел чудно и сте се запрашале што е тоа всушност и за што може да се искористи. Сигурно ве интересира како ја прават маглата во филмовите (веројатно не чекаат да им се погоди времето, па тогаш да снимаат). Прочитајте уште неколку...
Објавено на 13.04.2018 - 13:00

Pages