Астрономија и астронаутика
Мисијата на ЕСА Gaia го даде досега најбогатиот каталог на ѕвезди кој вклучува и прецизни мерења на речиси 1,7 милијарди ѕвезди и открива претходно невидени детали од нашата галаксија . П о објавуавњето на долгоочекуваните податоци , добиени при 22-месечно то мапирање на небото на повидок се м ногу...
Објавено на 26.04.2018 - 12:00

Енергетика
Замислете никогаш повторно да не мора да го наполните вашиот телефон или таблет. Најновите вести велат дека наскоро тоа може да стане реалност. Имено, група научници известува дека направила соларни ќелии што се рекордно ефикасни при создавањето електрична енергија при слаба дифузна светлина каква...
Објавено на 25.04.2018 - 15:15

Геологија
Медитеранскиот басен по затворањето на Гибралтарскиот Мореуз
Средоземното М оре во далечното минато, поточно кажано пред околу 5,96 милиони години, поминало низ една критична фаза, во која што му се закануваше тотално исушување поради затво рање на Гибралтарскиот мореуз. Но, спасот сепак дојде со повторното отв о рање на Гибралтарскиот канал, некаде пред...
Објавено на 25.04.2018 - 14:15

Медицина
Нова машина што го одржува црниот дроб наменет за трансплантација на телесна температура, наместо во ладен раствор во мраз, помага да се подобри квалитетот на ткивото и да се намали стапката на отфрлање на органи погодни за трансплантација. Во првото клиничко испитување од ваков вид, направено по...
Објавено на 24.04.2018 - 13:15

Омнибус
Да се потсетиме, во врска со oва прашање во минатиот напис кажавме дека во претходните години, к рајот на светот беше неколкупати најавуван од страна на заговор ниците со болен ум . Т оа наводно требаше да се случи кога таинствената планета Нибиру, измислица на древните Сумери и според нив ,...
Објавено на 24.04.2018 - 12:00

Автомобилска техника
Нема ш ега : германскиот гигант на сериски спортски автомобили Порше со новиот прототип Mission E , на голема врата влегува во врвот на светската понуда на спортски електрични автомобили. Во моментов , единствен негов конкурен т е американскиот Tesla Model S . На слики те се гледа модерниот...
Објавено на 23.04.2018 - 13:15

Психологија
Како што лаптопите стануваат с è помали и поприсутни, но и со омасовувањето на таблетите, се чини дека фаќањето белешки со рака станува старомодно кај голем број студенти. Да, “ типкањето ” врз тастатурата е побрзо отколку пишувањето на хартија, пресуд e н фактор за голем број студенти кои сакаат...
Објавено на 23.04.2018 - 12:45

Омнибус
Оваа опсесија за “крај на светот” повторно започна да се појавува во последно време на некои сајтови на порталот You Tube на интернет, но, таа нам веќе ни е добро позната од порано како неуспешна невистинита тенденциозна измислица, без никаква научна основа. Имено, “крајот на светот” досега беше...
Објавено на 21.04.2018 - 21:30

Геологија
Најнапред за настанокот. Креационистите по убедување веруваат дека нафтата настанала во длабочините на Земјината кора, во услови на огромен притисок кој траел со иладници години, од труповите на животните и растенијата од Големиот потоп. Некои од вас, пак, сметаат дека нафтата своето потекло го...
Објавено на 20.04.2018 - 13:00

Автомобилска техника
Конечно по долгогодишни тестирања во реални услови (од 1996 година) оваа година светлото на денот ќе го види првиот сериски произведен бензински мотор СВС со променлив (варијабилен) степен на компресија. Се работи за моторот Nissan VC-turbo кој ќе биде вграден во моделот Нисан Алтима. За што се...
Објавено на 20.04.2018 - 12:30

Pages