Екологија
Полека, но сигурно, се ближи сезоната на годишни одмори. По цела година напорна работа, веројатно едвам чекате на можноста да се испружите на некоја далечна плажа оставајќи ги секојдневните проблеми тивко да потонат во шумот на морските бранови, барем во наредните денови. Одењето на одмор е добро...
Објавено на 08.05.2018 - 12:30

Телекомуникации
Кој вели дека немало интерес за радиоаматерството?! Уште еднаш се покажа дека интересот кај децата е голем и зависи од начинот на кој им се презентира нашето хоби, од стратегијата и пристапот кон децата, но и примената на соодветни педагошки методи... По долгогодишна пауза, деновиве во радиоклубот...
Објавено на 07.05.2018 - 12:15

Биологија
Новооткриената врска помеѓу гените “виновни” за бојата на косата и оние вклучени во имуниот одговор, може да објасни зошто косата оседува при справувањето со тешка болест или хроничен стрес. Откритието деновиве е објавено во научното списание PLOS Biology. Влакната од косата во најголем дел се...
Објавено на 07.05.2018 - 11:45

Астрономија и астронаутика
Идејата за постоење на бели дупки во космосот произлегла како второ можно математичко решение на равенките од Ајнштајновата Општа теорија за релативитетот, аналогно како што од истите тие равенки произлезе и постоењето на црните дупки. Според равенките, белите дупки се хипотетички астрономски...
Објавено на 04.05.2018 - 12:00

Автомобилска техника
Живописните пејзажи се аспект од патувањето во којшто патниците со оштетен вид не можеа да уживаат, барем досега. Форд се здружи со стартап компанијата Аедо чијашто специјалност се уреди за наменети за конристење на слепи и делумно слепи лица, со цел создавање на прототип на паметен прозорец што ги...
Објавено на 03.05.2018 - 13:00

Астрономија и астронаутика
Големата црвена дамка одблиску
Познатиот јупитеров “реквизит”, големата црвена дамка на јужната негова хемисфера, според последните астрономски набљудувања се наоѓа на пат кон исчезнување. Историјата на оваа дамка можеби датира уште од 1665 година кога двајца астрономи, Џовани Касини ( Giovani Cassini) француски астроном од...
Објавено на 02.05.2018 - 12:15

Хемија
Создавањето пластика што ќе може лесно да употребува повторно е една од работи што би помогнале во решавањето на глобалниот проблем со пластичен отпад. Според едно истражување објавено 2017 година во Science Advances само околу 10 проценти од пластиката што се произведува се рециклира. Но, бидејќи...
Објавено на 30.04.2018 - 12:15

Геологија
Земјотресот со магнитуда од 5,4 степени, што лани на 15 ноември го погоди јужнокорејскиот град Поханг бил еден од најсилните во тој регион откако , во далечната 1903 , година се почнало со следење на сеизмичката активност во тој дел од светот. Според најновите испитувања се чини дека земјотресот е...
Објавено на 27.04.2018 - 15:00

Математика
Визуелен приказ на проблемот Hadwiger-Nelson
Замислете дека доаѓате дома од работа, правите што правите, залегнувате на вашето омилено место за одмор, земате молив и пенкало и... решавате математички проблеми за да се опуштите. Токму ова го прави секојдневно Обри де Греј (Aubrey de Grey), научник кој работи во областа на биологијата или...
Објавено на 27.04.2018 - 11:30

Архитектура и градежништво
1. Во јуни се навршуваат 24 години од пуштањето во употреба на најдолгиот подводен тунел на светот, Чанал тунел, со должина од неполни 50 km којшто ги поврзува Англија и Франција. Изградбата на овој тунел траеше 7 години и “изеде” 11 машини за пробивање на тунели и околу 6,6 милијарди долари,...
Објавено на 26.04.2018 - 14:15

Pages