Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

Рубрика: Електроника

Тркало со формули за електроничари почетници

Автор: Денис Галовски

Објавено на: 13-03-2018 14:09 Сликата вреди 1000 зборови. Ви претставуваме тркало со формули за најчесто употребуваните големини во електрониката и нивната меѓусебна зависност.

Тркалото е наменето за оние што ги прават своите први чекори во електрониката за полесно да ги меморираат најчесто употребуваните формули. Моќноста, струјата, напонот и отпорот се големини кои најчесто се користат во електрониката и електротехниката. Овие големини меѓусебно се поврзани и доколку знаеме две од нив лесно можеме да ги изведеме останатите две. На сликата се прикажани овие големини и нивната меѓусебна зависност. На пример, ако имаме потрошувач (на пример, автомобилска светилка) на кој пишува 12V (напон) 21W (моќност), тогаш со примена на формулата P/U може да ја пресметаме струјата што тече низ светилката и таа изнесува I=21/12=1,75A односно со примена на формулата U2/P можеме да ја одредиме отпорноста на светилката R=122/21=6,86Ω. Или, пак, ако имаме отпорник за кој знаеме дека има отпорност од 100 Ω и максимална моќност од 1W, со примена на формулата √RP ќе заклучиме дека максималниот напон на кој смееме да го закачиме отпорникот изнесува 10V.

Клучни зборови:
електроника, електроника за почетници, формули, струја, отпор, јачина на струјата, напонEuroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk