Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

Рубрика: Медицина

Нова надеж за лекувањето на автоимуните заболувања

Автор: Невенка Стојановска

Објавено на: 12-03-2018 11:58 Aвтоимуните заболувања бележат пораст во последниве години. Со оглед на тоа што тие немаат очигледни симптоми, а и поголеми напори за зголемување на свеста за постоењето на овие состојби се вложуваат од неодамна, голем дел од пациентите минуваат години без да добијат точна дијагноза.
Но, се чини дека работите во дијагностиката и третманот на овие состојби тргнуваат нанапред. Тим од научници од универзитетот Јеил сметаат дека ја откриле основната причина за нивниот настанок, а истовремено развиле и методи за лекување.
Трудот објавен во списанието Science, ги поврзува автоимуните реакции со бактеријата enterococcus gallinarum која природно ја имаме во цревата. Автоимуната реакција според нив, може да се активира кога бактеријата спонтано мигрира од цревата во други органи во телото, како слезината, црниот дроб и лимфните јазли.
Автоимуното заболување е состојба на хронично воспаление што го предизвуваат сопствените имуни клетки на лицето, што погрешно го наведуваат телото да се чувствува дека е под закана и да реагира со напаѓање на здрави ткива. Лупусот, ревматоидниот артритис и Хашимото тирозата се само три од над стоте состојби што ја чинат оваа категорија. Сега, тие можат да се додадат на долгата листа болести поврзани со состојбата на цревни бактерии.
За време на истражувањето, тимоот ја изманипулирал гените кај заморчињата што биле користени за да ги направи глувците подложни на автоимуни болести. Потоа ги анализирале цревните бактерии за да ги идентификуваат тие кои предизвикале воспаление или биле вклучени во производството на антитела за кои се знае дека предизвикуваат автоимуна состојба. Како главен “виновник “ билa посочена бактеријата Enterococcus gallinarum.
Резултатите биле потврдени при споредување на клеточните култури земени од црниот дроб на здрави луѓе, наспроти примероците замени од лица со автоиммуна болест. При тестовите траги од enterococcus gallinarum биле пронајдени кај втората група.
Она што е битно е што при истражувањата не само што бил идентификуван изворот, туку биле развиени и ефективни начини за намалување на автоимуните симптоми. Со користење на антибиотици или вакцина, бил потиснат на растот на еnterococcus gallinarum при што се смириле и симптомите.
Се надеваме дека ова истражување ќе донесе до развој на успешни опции во третманот за одредени автоимуни болести, вклучувајќи ги автоимуното заболување на црниот дроб и системскиот лупус.

Клучни зборови:
Е. gallinarum, enterococcus gallinarum, автоимуни заболувања, вакцина, цревна флора, дијагностика, лекувањеEuroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk