Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

Рубрика: Омнибус

Систем за препознавање на лица за мачки?!

Автор: Невенка Стојановска

Објавено на: 08-03-2018 17:21 Технологијата за препознавање на лице не е новина, таа одамна е присутна кај алармните системи, кај компјутерските конфигурации, па дури и кај вашите смартфони.
Она што е лудо, а што му текнало на Аркајц Гаро (Arkaitz Garro), фронт-енд инженер од Холандија, е да ја примени оваа технологија во направи-сам проект наменет за препознавање на личните црти и фацијални експресии на одредена мачка!
На идеја дошол бидејќи комшиската мачка честопати “заскитувала” во неговиот двор, но била доволно мил и добар гостин за да му прирасне за срце на домаќинот. Доволно за да посака да направи некој тип на систем којшто ќе го предупреди дека мачката е пред врата за да може истата да му ја отвори на животинчето.
Гаро за сопствениот проект употребил микрокомпјутер од типот Распбери Пај, којшто го поврзал со камера, сензор за движење и апликација за препознавање на лица. Кога сензорот ќе детелктира движење, камерата прави фотографија од причинителот. Фотографијата се испраќа до софтверот за препознавање која ја споредува со претходно направена слика од мачката. Крајниот резултат значел дека кога животинчето е пред врата, тој добивал порака на неговиот паметен телефон преку апликацијата Slack. Целиот систем го чинел приближно 50 американски долари, а за негова изработка му биле потребни неколку часа.
“Проблемот” на распознавање на мачките се чини дека е доволно честа појава, па така дури и Мајкрософт има свој систем за препознавање на лицето на миленикот којшто е далеку покомпликуван споредено со системот на Гаро. Функционирањето на системот на Мајкрософт за препознавање на миленик може да го проследите на видеото подолу


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk