Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

Рубрика: Омнибус

Знаевте ли дека...?

Автор: Редакција Емитер

Објавено на: 08-03-2018 14:03 Неколку интересни факти за патувањето низ времето, човекот, човечкото тело и спрејовите.

Доколку постои “парадоксот на дедовците” и ако некој може да се врати во сопственoто минато, тогаш логично е и да се постави прашањето дали би можел да влијае на настаните во сопственото минато или нешто да промени со што комплетно би се нарушиле причинско- последичните условености. Како одговор на тоа прашање, а по барање на Карл Саган, научниците Кип Торн и Мајкл Морис понудиле три можни математички решенија што ги направил Мајкл Морис. Тие се:
а) Патникот кој би се вратил во минатото, воопшто, не би можел да влијае на сопственото минато, затоа што тоа еднаш веќе било и завршило;
б) Патникот би можел да го промени сопственото минато, но тогаш таа промена ќе предизвика смрт на патникот или дури уништување на целиот универзум и
в) Патникот ќе може да ја измени сопствената минатост, но тогаш би се нашол во некоја паралелна вселена.

Во разните спрејови има нетоксичен и стабилен гас хлорофлуоркарбон кој може да остане и по 150 години во таква форма и постепено се дига во атмосферата и до 40 километри каде го разложува сончевата светлина, ослободувајќи хлор кој така ослободен и само еден атом може да уништи 100000 молекули на озон. На тој начин се создаваат опасните озонски дупки.

3,95% од животот човекот го минува во затворен простор, 3% некаде помеѓу затворен и отворен простор и 2% на отворен простор. Научниците претпоставуваат дека овој просек во иднина сè повеќе ќе се зголемува и луѓето, можеби, еден ден и сосема ќе бидат затворени во своите живеалишта.

Човековото тело кое се состои од околу 10 квадрилиони ќелии, домаќин е дури на 100 квадрилиони бактериски ќелии што живеат и дејствуваат, се множат и му помагаат или одмагаат на човекот, а тоа од своја страна го поставува мошне незгодното прашање; дали бактериите се дел од нас или, пак, ние сме дел од нив? Тие ниту градат солитери ниту им требаат вселенски бродови; ни компјутери и интересни телевизиски емисии. Меѓутоа, бактериите ќе бидат на Земјата и кога Сонцето ќе се претвори во црвен џин, а ние сме сега овде, можеби, само затоа што тие ни го дозволиле тоа – како што велат некои, бидејќи без нив не би можеле да живееме ни еден ден.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk