Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

Рубрика: Астрономија и астронаутика

Вечерва има делумно затемнување на Месечината

Автор: Владимир Филевски

Објавено на: 07-08-2017 17:34Фотографија од делумното затемнување на Месечината од 2008 година, направена од страна на Скопското Астрономско ДруштвоЗатемнувањата на Месечината, а особено на Сонцето, се едни од поретките астрономски појави на небото, што не треба да се пропуштат. Вечерва на 7 август 2017 год. можеме да проследиме делумно затемнување на Месечината. Месечината ќе изгрее на исток во 19:38 веќе под полусенката на Земјата, а во мал дел од долу „нагризена“ и од целосната сенка од Земјата. Максимумот на делумното затемнување ќе биде во 20:20. Тоа ќе се случи малку над хоризонтот (6,6 степени), така што побарајте некое повисоко место за набљудување, каде нема пречки (рид, згради, дрвја) во насоката исток-југоисток. Месечината ќе излезе од целосната сенка на Земјата во 21:18, благо затемнета само од полусенката на Земјата. Во 22:51 Месечината комплетно ќе излезе од полусенката на Земјата.
Повеќе информации за затемнувањето може да најдете тука

Клучни зборови:
затемнување, Месечина, еклипса, полусенка, сенка, делумно
Фотографија од делумното затемнување на Месечината од 2008 година, направена од страна на Скопското Астрономско Друштво

Фотографија од делумното затемнување на Месечината од 2008 година, направена од страна на Скопското Астрономско Друштво

Што точно ќе може да се забележи вечерва

Што точно ќе може да се забележи вечерва

Шематски приказ на механизмот на затемнување на Месечината.

Шематски приказ на механизмот на затемнување на Месечината.Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk