Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

Рубрика: Омнибус

Меморандум за соработка помеѓу ФЕИТ и СОСУ “ИЛИНДЕН“

Автор: Невенка Стојановска

Објавено на: 20-04-2017 17:09 Официјалнот потпишување на меморандумот за сорботкаДенес во Скопје е потпишан меморандум за соработка помеѓу Факултетот за електротехника и информациски технологии – ФЕИТ и средното општинско стручно училиште "Илинден", со главна цел се поттикне квалитетниот кадар и да се создадат услови за младите да останат во Македонија. Меморандумот го потпишаа деканот на ФЕИТ, проф. д-р. Димитар Ташковски, директорот на Средното општинско стручно училиште "Илинден", Зоранче Арсовски и градоначалникот на општина Илинден, Жика Стојановски.
"Овој меморандум е една почетна точка и за училиштето, и за факултетот. Во неколку насоки сакаме да ги подобриме условите за работа и на учениците, и на студентите, преку заеднички проекти, литература, опрема, организирање семинари, натпревари и обуки, и не само за нив, туку и за професорите и наставниците. Нашата идеја е да создадеме што поповолни услови и да ги охрабриме младите да почнат сопствен бизнис, бидејќи тие се полни со квалитетни идеи." – изјави деканот на ФЕИТ, проф. д-р. Димитар Ташковски.
Средното училиште "Илинден" е основано во 2013-та година од општина Илинден. Има осум паралелки со 256 ученици, од кои 2 паралелки т.е. 63 ученици се матуранти годинава. Наставните програми кои ги нуди училиштето се Електротехничар за компјутерска техника и автоматика и Електротехничар за електроника и телекомуникации. Директорот на училиштето, Зоранче Арсовски, рече дека е задоволен од досегашното функционирање и условите за работа кои ги нуди училиштето, но смета дека надоградбата на наставниот кадар е исто толку важна.
"Сметам дека надоградбата на наставниот кадар е многу важна. Би било убаво да се разменуваат искуствата со факултетот и да се организираат некои меѓународни натпревари. Ова треба да се прави најмногу поради младите, за постојано да можат да се дообразуваат и усовршуваат. Ние би сакале и да го пробудиме интересот на основците за овие струки бидејќи иднината е во техничките насоки" – изјави директорот Арсовски.
Градоначалникот на општина Илинден упати апел за поддршка на младиот кадар како наша иднина, во насока на стипендирање на најквалитетните и најсолидни ученици, од страна на компаниите.
"Задржувањето на младите во Македонија треба да почне уште веднаш. Ние како oпштина имаме меморандуми со неколку компании коишто треба да влезат во производство и затоа сметам дека ова е одлична можност и за компаниите да ги поддржат квалитетните кадри уште како среднисти, па понатаму, преку факултетот да се затвори кругот на нивното образование, кога компаниите би ги преземале како свои вработени. Фирмите би можеле да ги следат младите уште додека учат средно образование, да им овозможат обуки или стипендии додека се на факултет, за на крај да имаат веќе готов квалитетен кадар" – изјави градоначалникот на општина Илинден, Жика Стојановски.
Со потпишување на овој меморандум се очекува зголемување на квалитетниот кадар во Македонија и поттик за надградба на истиот преку размена на искуства на наставниот кадар, осмислување на заеднички проекти и меѓународни натпревари, но и задржување на младите во државата преку идеи и поддршка за создавање на сопствен бизнис.
 Официјалнот потпишување на меморандумот за сорботка

Официјалнот потпишување на меморандумот за сорботка

 Презентација на опременост и лаборатории на училиштето

Презентација на опременост и лаборатории на училиштето

 Средба со учениците

Средба со ученицитеEuroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk