Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

Рубрика: Телекомуникации

Радиоаматерот Ковачески прв во светот во Целогодишен маратон

Автор: Невенка Стојановска

Објавено на: 03-02-2017 22:00Активирање во етер од брегот на Охридското ЕзероМакедонскиот радиоаматер Владимир Ковачески, Z35M е апсолутен светски победник во целогодишниот портабл маратон “Field Flowers“ во 2016 година. Ја одржа и најдалечната радиоврска во маратонот со радиоаматерска станица од Нов Зеланд (17.670 км) со користење на телеграфија и излезна моќност од само 5W.
Победата ја постигна со 142 радиоаматерски активирања на отворен простор од скоро ист толкав број интересни локации во Македонија и неколку во странство, при што со својата минијатурна кусобрановарадиостаница (5W) и едноставни жичени антени со примена на својот препознатлив ултра-лесен портабал стил, најчесто со користење на велосипед за пристигнување до бројните локации извозувајќи и до 70-100 км во еден ден, оствари скоро четри илјади радиоврски со станици од целиот свет.
Владимир Ковачески со радиоаматеризам активно се бави три и пол децении во кои што остварил преку 400 илјади радиоврски со сите континенти. Во изминатите две децении има објавувано бројни написи на радиоаматерски теми во “Емитер“ како и во светски реномираното американско списание “CQ Amateur Radio“.
Активирање во етер од брегот на Охридското Езеро

Активирање во етер од брегот на Охридското Езеро

Трофеите и плакетите потврда за освоените први места на ниво Свет и на Европа во маратонот Field Flowers

Трофеите и плакетите потврда за освоените први места на ниво Свет и на Европа во маратонот Field Flowers

Владимир Ковачески на насловната страница на реномираното американско списание за радиоаматеризам "CQ Amateur Radio"

Владимир Ковачески на насловната страница на реномираното американско списание за радиоаматеризам "CQ Amateur Radio"

Радиоаматерска активност од падините на Водно

Радиоаматерска активност од падините на ВодноEuroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk