Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 4-6/2017

Рубрика: Архитектура и градежништво

Топлинска изолација на надворешни фасадни ѕидови (2)

Автор: Петар Николовски

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 4-6/2017

ЦЕНА: 200 денариДодади во кошничка
 Современите искуства ја проценуваат функционалната и естетската трајност на системите за надворешна компактна фасадна изолација (КСиНТИ) на 30 години. Но трајноста на фасадната изолација директно зависи од надворешните и внатрешните влијанија, од квалитетот и усогласеноста на употребените материјали, како и од квалитетот на изведбата. Во овој напис ќе ги разгледаме основните правила од Европското упатство за примена на КСиНТИ.

Современите искуства ја проценуваат функционалната и естетската трајност на системите за надворешна компактна фасадна изолација (КСиНТИ) на 30 години. Во овој период, преку заштеда на енергија, системите повеќекратно треба да ја вратат вложената инвестиција во нив, пропорционално со нивната изолациска моќ. Фасадните површини се најмногу изложени на низа негативни и деструктивни надворешни влијанија, какви што се ниските и високите температури, ултравиолетовото сончево зрачење, дожд, снег, град, магла, механички влијанија, појава на алги и габички итн., но изложени се и на влијанија од внатрешноста на зградата, пред сä од дифузијата на водена пареа во зимскиот период. Од тие причини, многу е важно сите компоненти во состав на системот меѓусебно да се компатибилни, што се докажува со европскиот документ за квалитет ETA (European Technical Approval). Но, и факторот работна рака е битен за трајноста на системот, па за правилна изведба постои “ЕВРОПСКО УПАТСТВО за примена на КСиНТИ” (“European Guideline for the Application of ETICS”), во кое детално се објаснети сите функции на составните компоненти, нивната правилна изведба и низа графички прилози со градежни детали.

Клучни зборови:
топлинска изолација, компактна фасадна изолација, системи за градежна изолација, КСиНТИ, архитектура, градежништво

Составни компоненти на КСиНТИ (ETICS)

Составни компоненти на КСиНТИ (ETICS)

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 4-6/2017. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk