Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 4-6/2017

Рубрика: Електроника

Автоматизација на процес на приготвување ајвар (1)

Автор: Бојан Петрески

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 4-6/2017

ЦЕНА: 200 денариДодади во кошничка
 Проектиран е систем за автоматизација и контрола на процесот на приготвување ајвар. Системот се состои од софтверски и од хардверски дел. Сигналите добиени преку поставените сензори се носат до развојната плочка Ардуино Уно, каде што се обработуваат. За плочката е изработена програма во програмскиот пакет LabVIEW што извршува одлуки за тоа кои акции ќе бидат преземени. Софтверот, меѓу другото, врши автоматска регулација на брзината на вртење на моторот што ги движи мешалките, согласно тековната температура, ги прикажува тековните параметри на системот и дава предупредувања во случај на нивно пречекорување (преголема температура и сл.).

Оваа машина за мешање ајвар има можност сама да ја контролира брзината на вртење според температурата, да дава звучни сигнали во случај температурата да се искачи над одредена критична вредност и сето ова да го пренесе до компјутер на кој се следи целиот овој процес. Машината има хардверски и софтверски дел. Хардверскиот дел се состои од: мешалка, DC-мотор, температурно и индуктивно сетило, сензор, електронска плочка за пренос на сигнали, развојна плочка Arduino Uno и напојување.Клучни зборови:
ајвар, LabVIEW, Arduino, Uno, SCADA, мешалка, автоматизација, DC-мотор

Главни елементи и материјали:

Развојна плочка: ArduinoUno
Транзистори: 2N2222, IRF640;
ИК: LM358P;
Термосензор: KTY80-121


Механичкиот дел од мешалката за ајвар

Механичкиот дел од мешалката за ајвар


Механичкиот дел од мешалката за ајвар

Механичкиот дел од мешалката за ајвар

Автоматската мешалка за ајвар

Автоматската мешалка за ајвар


________________________________________________________________________________

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 4-6/2017. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk