Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 4-6/2017

Рубрика: Аудио и видеотехника

Операциона сала: Подобрување на звучниците Wharfedale Valdus 500

Автор: Владимир Филевски

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 4-6/2017

ЦЕНА: 200 денариДодади во кошничка
 “Операциона сала” е рубрика во која правам анализа и подобрувања на некогаш популарните звучници на нашиве простори. Во ова продолжение, ќе направам подобрување на звучниците Wharfedale Valdus 500, кои иако не се најнов модел на познатата британска фирма, сепак се уште се актуелни бидејќи се во редовна продажба во Македонија.

Wharfedale Valdus 500 се големи самостоечки звучници, кои работат во таканаречената 2,5-појасна конфигурација. За разлика од класичната 3-појасна конфигурација во која постои поделба на работата на звучничките единици на 3 стриктни и раздвоени појаси: нискотонец, среднотонец и високотонец, во 2,5-појасната конфигурација не постои класичен среднотонец, туку неговата работа ја презема ниско/среднотонец, кој исто така работи и во нискотонското подрачје. Често кај евтино проектираните 2,5-појасни конфигурации ниско-тонецот и ниско/среднотонецот се идентични звучнички единици, а тоа е случај и кај Valdus 500, само што тука има две звучнички единици во улога на нискотонци и една единица во улога на ниско/среднотонец, значи вкупно три идентични звучнички единици, кои се со дијаметар од 20 cm (8 инчи). Високотонецот е класичен калотен со 25 mm дијаметар, со пластичен дифузер.

Клучни зборови:
Wharfedale, Valdus 500, звучници, подобрување, модификација

Измерена амплитудно-фреквенциска карактеристика (АФК) на Wharfedale Valdus 500

Измерена амплитудно-фреквенциска карактеристика (АФК) на Wharfedale Valdus 500

Измерената АФК со модифицираната, подобрена свртница за Valdus 500

Измерената АФК со модифицираната, подобрена свртница за Valdus 500

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 4-6/2017. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk