Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 4-6/2017

Рубрика: Аеронаутика

Конкорд или современа бајка за Трнорушка

Автор: Владимир Андоновиќ

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 4-6/2017

ЦЕНА: 200 денариДодади во кошничка
 Околу Конкорд се исплетени многу приказни. Повеќето точни. Со овој напис сакаме да го оживееме споменот на еден од најуспешните, најдобрите или барем најконтроверзните авиони на сите времиња. За време на својот оперативен век од 34 години (02.03.1969 – 26.11.2003) Конкорд имаше многу приврзаници, но и моќни непријатели. Сепак, едно е точно: тој никого не оставил рамнодушен.

Клучни зборови:
суперсоничен лет, катастрофа, крај на суперсоничниот сон, титаниум, крило со променлива геометрија во лет, “хидрауличен овен”, надежност

Во кокпитот на Конкорд

Во кокпитот на Конкорд

Патничката кабина во Конкорд

Патничката кабина во Конкорд

Моментот на фаталната несреќа што го означи крајот за Конкорд

Моментот на фаталната несреќа што го означи крајот за Конкорд

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 4-6/2017. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk