Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 4-6/2017

Рубрика: Астрономија и астронаутика

Биг-Бенгот не постоел?

Автор: Петар Лагудин

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 4-6/2017

ЦЕНА: 200 денариДодади во кошничка
 Во настојувањето на астрофизичарите да најдат алтернативно реШение за најслабата алка во актуелниот модел за еволуцијата на универзумот – неговиот почеток од “сингуларитет” – во најново време, двајца автори предложиле радикално ново реШение, кое го исклучува постоењето на сингуларитетот, односно Биг-Бенгот.

Називот “Биг-Бенг” за моментот на раѓањето на универзумот го измислил астрофизичарот Фред Хојл (Fred Hoyle), со цел да му се потсмевне на актуелниот модел на универзумот, конституиран според Ајнштајновата теорија за релативитетот, според која тој започнал од т.н. “сингуларитет”, точка со бесконечно голема густина на материјата. Имено, Хојл сметал дека универзумот наликува на река којашто тече непрестајно без дефиниран почеток. Дека почетокот на универзумот од сингуларитет претставува најслаба алка во неговата еволуција, во тоа нема сомнеж, па за да се одбегне тоа, предложени се повеќе различни идеи од повеќе автори. ЕМИТЕР ги следеше сите тие идеи, па нив можете да ги најдете во броевите на ЕМИТЕР наведени во рамката од овој напис. Кон сите тие предложени модели, деновиве се придружи најнов модел на универзум без сингуларитет, односно без Биг-Бенг, идеја многу слична на онаа, каква што ја замислувал Фред Хојл; универзум без почеток и без крај. Но, за да ја разбереме поентата на оваа најнова идеја, неопходно е да појдеме од концептот на актуелната теорија за еволуцијата на универзумот!

Клучни зборови:
Биг-Бенг, сингуларитет, еволуција на универзумот

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 4-6/2017. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk