Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 4-6/2017

Рубрика: Омнибус

Заблуди, измами и вистини: Дали теоријата е докажана?

Автори: Петар Лагудин / Владимир Филевски

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 4-6/2017

ЦЕНА: 200 денариДодади во кошничка
Упростен приказ на еволуцијата на човекотДарвиновата теорија за еволуцијата, но и други научни теории, честопати неосновано се оспоруваат со образложение дека, наводно, “Теорија не е закон туку е само теорија, и според тоа, таа е недокажана, па не мора да е точна”!? Таквото лаичко образложение открива елементарно незнаење на основните научни поими: хипотеза, теорија и научен закон! Со цел за точна информираност на читателите кои сакаат да знаат, а не само да веруваат, Ќе ги разјасниме дефинициите на наведените научни поими, со примери за нивната примена.

На почетокот, како што е редот, да ги објасниме основните поими и чекори со кои науката се служи во своето откривање и објаснување на природните (и вештачките!) појави. По систематското набљудување на некоја појава, науката се обидува да ја објасни таа појава со хипотеза, а со проверка и докажување на хипотезата се добиваат теорија и закон. Да парафразирам реплика од еден култен југословенски филм: “Во науката само едно е важно, а тоа се две работи: хипотеза, теорија и закон!” Навидум противречно, но всушност длабоко точно! Теоријата и законот се подеднакво “тешки”, тоа се двете страни на еден ист златник (исплата за напорната научна работа). Во секојдневниот говор, зборот “теорија” има малку поинакво, пејоративно значење – и токму тука се создава тој дел од недоразбирањето.

Клучни зборови:
наука, дефиниции, теорија, хипотеза, закон, доказ, логика, Дарвин, еволуција, Ајнштајн, Галилеј
Упростен приказ на еволуцијата на човекот

Упростен приказ на еволуцијата на човекот
Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 4-6/2017. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk