Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 9-10/2016

Рубрика: Информатика

Замена на кондензатори на матична плоча

Автор: Зоран Ивановски

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 9-10/2016

ЦЕНА: 130 денариДодади во кошничка
 Компјутерот не “пали од прва”? Спонтано се рестартира? BSOD? Вентилаторите вртат, но нема слика? Мемориски грешки? Некој ќе се посомнева на вирус… оправдано. Да, некои од наведените симптоми и наликуваат на “вирусна инфекција” на оперативниот систем. Но, сепак, отворете го куќиштето и погледнете внатре…

Пред сè, да расчистиме една работа – овој текст е првенствено наменет за почетниците и за понеискусните електроничари и “компјутерџии”. Стилот на пишување е приспособен во таа насока. Доколку сте поискусен и/или професионалец и не ве интересира, не читајте го. Или читајте го, но забелешките задржете ги за себе :).
Електролитските кондензатори се едни од најчестите причинители на проблеми кај матичните плочи, графичките картички и кај напојувањата. Неможноста да се мине низ POST процедурата, BSOD, одбивањето компјутерот да “запали од прва”, повременото рестартирање и/или ресетирање, мемориски грешки, нестабилност при работењето, варијации на работните напони – сето ова е последица на неисправни кондензатори. Некои од спомнативе симптоми асоцираат и на вирусна активност. Честопати се случувало компјутерот навистина да бил “опседнат”, но и по чистењето, проблемите продолжуваат со истите симптоми.
Затоа, пред да се губи време со средување на системот и скенирање/чистење од вируси, мудро е најнапред да се отвори куќиштето и да се погледне во внатрешноста.

Клучни зборови:
кондензатори, замена, репарирање, матична плоча, компјутерски сервис, хардвер

Подуени и протечени кондензатори – причинители за огромни проблеми

Подуени и протечени кондензатори – причинители за огромни проблеми

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 9-10/2016. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk