Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 9-10/2016

Рубрика: Металство и машинство

Конструирање за почетници (6)

Автор: Владимир Андоновиќ

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 9-10/2016

ЦЕНА: 130 денариДодади во кошничка
 При одржување трки со автомобили, честопати, мора брзо да се подигне возилото поради замена на пневматиците поради нивната истрошеност или поради несоодветни на променетите услови на пистата (дожд, влага, сонце и сл.) или, поради некаква интервенција. Притоа, како сериозен проблем се поставува брзото и сигурно подигање на возилото. Да се обидеме, користејќи ја во целост досега научената методска постапка, да конципираме технички производ врз основа на забележаниот проблем.

Дигалката треба да има носивост од 10 kN , треба да е колку што е можно поедноставна по конструкција (минимум составни делови) и едноставна за ракување. Треба да е така конструирана, практично да не може да се расипе додека се применува. Висината на подига-њето на возилото од подлогата – 150 mm. Времето на подигање – 1s. Во работа, дигалката треба да е независна од стационарните инсталации во боксот (електрична енергија, компримиран воздух итн.) и да може да се користи на произволна оддалеченост од него – на произволно тврда или мека подлога (бетон, асфалт, песок, земја, трева). Приодот со дигалката е однапред (или одназад) на возилото, а со неа се подига една цела “оска”. Подигнатото возило мора да лежи стабилно на дигалката и не смее да падне од неа за време на интервен-цијата. Димензиите на дигалката не се строго определени, но таа треба да е колку што е можно помала и полесна заради лесно транспортирање или пренесување со секаков вид транспортни средства (со разни возила, хеликоптер, но и со рачно пренесување), при примената да не ја загадува околината и да не предизвикува преголем замор кај персоналот.

Клучни зборови:
задача, листа на побарувањата, функционална структура, формирање варијанти на решенија, вреднување на концепциските варијанти

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 9-10/2016. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk