Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 9-10/2016

Рубрика: Информатика

Foundation Framework – најдобрата responsive front-end framework

Автор: Трајче Рошкоски

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 9-10/2016

ЦЕНА: 130 денариДодади во кошничка
 Foundation е бесплатна колекција на алатки за создавање веб-страници и веб-апликации. Тоа содржи шаблони за дизајн на типографија засновани на HTML и CSS-, формули, копчиња, навигација и други интерфејс-компоненти, како и дополнителни JavaScript проширувања. Ова е модерна рамка којашто е добро изградена и која се грижи за широк спектар на корисници. Таа нуди добар сет на функции, бесплатна е и постои растечка заедница на луѓе кои може да ви помогнат доколку заглавите со некој проблем во кодирањето.

За полесно да објасниме што е Foundation Framework и зошто токму таа е првичниот избор на голем број дизајнери и девелопери, треба да објасниме што е тоа “responsive front-end framework”. Една responsive framework содржи голем број JavaScript датотеки и библиотеки, CSS датотеки коишто содржат преддефиниран код и основни HTML датотеки. Оваа комбинација на однапред дефинирани датотеки се користи за поддршка на развојот на статични или динамички веб-страници или апликации. Овие датотеки ја контролираат интеракцијата со уредите, т.е. реагираат на големината на екранот од уредот којшто се користи и го прикажуваат соодветниот изглед на сајтот/апликацијата што одговара на таа големина на екранот. Тоа значи дека еден сајт/апликација ќе има еден изглед кога се прикажува на компјутер, а друг кога се прикажува на некој мобилен уред.

Клучни зборови:
Foundation, responsive framework, front-end framework, web design framework

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 9-10/2016. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk