Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 9-10/2016

Рубрика: Архитектура и градежништво

Топлинска изолација на надворешни фасадни ѕидови (1)

Автор: Петар Николовски

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 9-10/2016

ЦЕНА: 130 денариДодади во кошничка
 Од местоположбата на топлинската изолација во некоја градежна конструкција, во голема мера зависи енергетската ефикасност на конструкцијата и, генерално, на целата зграда, во зависност и од останатите конструкции во нејзиниот состав. Од градежно-физички аспект, единственото правилно место на изолацијата е од надворешната страна на конструкцијата. Кога станува збор за надворешните фасадни ѕидови, главно постојат два система: вентилиран и компактен. Компактните системи КСиНТИ (ETICS) имаат солидна поддршка во стандардите и соодветните европските организации.

ЗА СЕРИЈАЛОТ:
Во неколку наредни броеви на ЕМИТЕР, подетално ќе ја анализираме проблематиката на топлинската изолација на надворешните фасадни ѕидови, со краток осврт на различни системи во однос на местоположбата на изолацискиот слој и со фокус на најпопуларниот и најчесто применуваниот систем за надворешна контактна топлинска изолација, според македонските стандарди (МКС ЕН ИСО), именувани како Композитни системи за надворешна топлинска изолација (КСиНТИ), или на англиски, Еџтернал Тхермал Инсулатион Цомпосите Сѕстемс - ЕТИЦС. Ќе биде прикажана важечката македонска и европска регулатива што се однесува на КСиНТИ (ЕТИЦС). Ќе бидат разгледани градежно-физичките појави во одделните компоненти на системот од аспект на меѓусебната компатибилност и долготрајноста на системот, потоа најчестите грешки што се јавуваат при неправилна изведба на системот, дилемите во врска со отпорноста на системот на пожар врз основа на експандиран полистирен (стиропор), оптималната дебелина на изолацискиот слој од аспект на економска оправданост и периодот на враќање на инвестицијата (паѕбацк период), придонесот во борбата со климатските промени (намалување на емисијата на ЦО2) и други споредни, но не и помалку важни информации.

Клучни зборови:
Енергетска ефикасност, местоположба на топлинската изолација во градежните конструкции, компактна фасадна топлинска изолација – КСиНТИ, стандарди, европска регулатива

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 9-10/2016. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk