Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 9-10/2016

Рубрика: Астрономија и астронаутика

Хигсовиот бозон го разјаснува отсуството на антиматеријата во универзумот?

Автор: Петар Лагудин

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 9-10/2016

ЦЕНА: 130 денариДодади во кошничка
 Откривањето на Хигсовиот бозон (“Божјата честичка”), освен што го објасни потеклото на масата на материјата, поттикна и појава на хипотеза којашто нуди објаснување за една од најголемите мистерии во астрофизиката: отсуството на антиматеријата во универумот што е познат денес.

Откривањето на Хигсовиот бозон (Higgs boson), објавено триуфално на 4 јули 2012 год., од страна на агенцијата CERN, овозможи да се добие точна визија за потеклото на масата на материјата. Според таа нова визија, масата на материјата повеќе не се смета како атрибут на елементарните честички, туку како особина којашто тие честички ја добиваат во интеракција со Хигсовото поле. Подетално во врска со Хигсовиот бозон види во ЕМИТЕР 7-8/12: “Што по откритието на Хигс бозонот” и ЕМИТЕР 7-8/13: “Хигсовиот бозон отвори ново пророштво за крајот на светот”.
Ова откритие поттикна “раѓање” на две хипотези, коишто се однесуваат на две големи мистерии во космологијата: мистеријата за отсуството на антиматеријата во денес познатиот универзум и мистеријата за потеклото на темната материја којашто зафаќа 84,5% од вкупната маса на универзумот. Според тие хипотези, Хигсовиот бозон имал клучна улога при “раѓањето” на универзумот, креирајќи го таков, каков што ние сега го гледаме.
Предмет на овој напис е првонаведената хипотеза: отсуството на антиматеријата во денес познатиот универзум. Па, да ја проследиме!

Клучни зборови:
материја и антиматерија, Хигсов бозон, тешки Мајорана неутрина

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 9-10/2016. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk