Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 9-10/2016

Рубрика: Астрономија и астронаутика

Екстрасоларна “Земја” откриена во нашето најблиско соседство!

Автор: Петар Лагудин

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 9-10/2016

ЦЕНА: 130 денариДодади во кошничка
 Сензационално откритие, можеби најголемо во последните столетија: екстрасоларна “Земја” во орбитата околу ѕвезда што е најблиска до нас по Сонцето!

Одговорот на прашањето дали сме сами во универзумот е еден од поголемите предизвици за современата наука, па во последната деценија таа ја интензивира потрагата по екстрасоларни планети во нашата галаксија со услови за живот слични како на нашата Земја. Во таа насока беше реализирана мисијата Кеплер, со задача да трага по карпести егзопланети од типот Земја. Мисијата започна во март 2009 год. со лансирањето орбитер кој го скенираше нај-блискиот дел од небото со примена на т.н. транзитна метода (детектирање на придушувањето на сјајот од некоја ѕвезда кога пред неа поминува планета). Потоа, со екстраполација на тој парцијален наод, пресметан е вкупниот број на планети од типот Земја во нашата галаксија. За оваа мисија опширно пишувавме во 4 продолженија во 4 последователни броја на ЕМИТЕР: бр 8-9/14; бр. 10/14; бр 11-12/14 и бр. 1-2/15, па да се потсетиме на резултатот: “во нашата галаксија Млечен пат постојат вкупно 9 милијарди планети од типот екстра Земја со услови за живот”.
Но, сега следува најбитното: наведениот наод од мисијата “Кеплер” се однесува исклучиво на планети што орбитираат околу ѕвезди од типот на нашето Сонце. Меѓутоа, во најново време, една меѓународна екипа од триесетина космолози, истражувачи од стационарната опсерваторија Силла во Чиле, откри планета од типот екстрасоларна Земја во орбитата околу ѕвезда којашто не е од типот на нашето Сонце, туку припаѓа на типот ѕвезди т.н. “црвени џуџиња”, најбројната популација ѕвезди во нашата галаксија.

Клучни зборови:
Проксима Кентаур, Proxima Centauri, Проксима Б, Proxima B, екстрасоларни планети, животна зона

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 9-10/2016. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk