Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 9-10/2016

Рубрика: Енергетика

Замена на водената пареа со суперкритичен CO2 кај електроцентралите

Автор: Мики Крстевски

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 9-10/2016

ЦЕНА: 130 денариДодади во кошничка
 Во електроцентралите без разлика, за каков тип на централа се работи, дали е тоа термо или нуклеарна централа, добиената топлинска енергија се користи за добивање водена пареа, која понатаму со турбина се претвора во механичка енергија за придвижување на генератор и производство на електрична енергија. Во овој текст ќе стане збор за истражување во коешто ќе се замени водената пареа со критичен CO2 (јаглероден диоксид), гас кој ќе ја зголеми ефективноста на термодинамичкиот процес кој се одвива во турбината.

Клучни зборови:
водена пареа, турбина, генератор, гас јаглероден диоксид CO2

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 9-10/2016. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk