Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 4-6/2017

Рубрика: Астрономија и астронаутика

Седум земјолики планети околу џуџеста ѕвезда

Автори: Невенка Стојановска / Петар Лагудин

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 4-6/2017

ЦЕНА: 200 денариДодади во кошничка
 Во февруари оваа година, астрономите на НАСА го објавија откритието на планетарен систем од дури седум каменести земјолики планети околу ѕвезда од типот “црвено џуџе”, што претставува планетарен систем со рекорден број откриени егзопланети околу некоја подалечна ѕвезда.

Голем број од потрагите по егзопланети се фокусирани на барање планетарни системи околу ѕвезди коишто се налик на нашето Сонце. Но, тимот којшто стои зад белгискиот проект ТРАПИСТ (TRAPPIST – Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope) се реши за различен пристап во потрагата. Потрага по планети што транзитираат пред таканаречените ѕвезди-џуџи-ња коишто се со придушен сјај, но се и најбројни во нашата галаксија, Млечен Пат. Почнувајќи од 2010 година, 0,6-метарскиот роботски телскоп при Европската јужна опсерваторија (ЕСО), Ла Сила во Чиле, многу брзо “налета” на ѕвездата што наскоро ќе стане позната како ТРАПИСТ-1.

Клучни зборови:
егзопланети, Трапист-1, проект ТРАППИСТ, TRAPPIST, Trappist-1, егзоземја, црвено џуџе, ЕСО, Европска јужна опсерваторија, VLT, НАСА

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 4-6/2017. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk