Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 9-10/2016

Рубрика: Електроника

Логичка сонда со детекција на импулси

Автор: Кирил Крстевски

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 9-10/2016

ЦЕНА: 130 денариДодади во кошничка
 Логичката сонда е уред кој се користи во проектирањето на логички склопови и микроконтролерски системи. Класичната логичка сонда го покажува статичкото логичко ниво. Тоа е ниво кое определено време е постојано и не се менува, така што човекот може да го воочи како такво. Но, освен ваквите сигнали, во логичките склопови честопати се јавуваат состојби коишто се толку кратки, што човекот не може да ги забележи преку оваа сонда поради природата на окото и самата перцепција. Оваа сонда претставува модификација на обичната логичка сонда но, со некои дополнувања кои нема многу да ја усложнат и да ја поскапат самата сонда, но многу ќе ја подобрат нејзината функционалност.

Конструкцијата започна како потреба. При работа на еден мал проект со микроконтролер, не бев сигурен дали контролерот комуницира со компјутерот преку сериската порта, па ми се виде згодно да имам некој евтин склоп што ќе ја покаже оваа комуникација. При развој на микроконтролерски склоп, најмногу време се губи во дебагирање на програмата. Стандардните дебагери се одлични за таа намена, но бараат многу нагодувања, а на екранот се трупаат прозорците во кои се следат соодветните регистри. Јас повеќе сакам да ја развивам програмата како Release верзија, а како начин на исправање на програмата да користам код за дебагирање, сериска порта и логичка сонда како индикатори. Исто така, ми се виде добра идеја, на соодветни делници во кодот да генерирам импулс кој ќе ми каже дали MCU-то ја минало таа делница од кодот. Затоа ми требаше некој склоп кој ќе го “фати’’ овој импулс, кој со обична логичка сонда не може да се види. Тука морам да напоменам дека ова се мои лични согледувања, како аматер кој користи асемблер за пишување програми за 8-битни пикови, кои не надминуваат повеќе од три-четири модула со помалку од 700 асемблерски линии по модул.

Клучни зборови:
логичка сонда, детекција на импулси

Главни елементи и материјали:

Плочка: ППК1602
ИК: HCF4069UBE, CD4538BE


Изглед на изработениот прототип на логичката сонда

Изглед на изработениот прототип на логичката сонда

Изглед на изработениот прототип на логичката сонда

Изглед на изработениот прототип на логичката сонда

Изглед на изработениот прототип на логичката сонда

Изглед на изработениот прототип на логичката сонда

________________________________________________________________________________

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 9-10/2016. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk