Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 9-10/2016

Рубрика: Телекомуникации

Напредни техники за еволуција кон 5G ерата

Автори: Бојан Младеновски / проф. д-р Тони Јаневски

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 9-10/2016

ЦЕНА: 130 денариДодади во кошничка
 Во овој труд ќе бидат презентирани клучните компоненти за следната генерација 5G мобилни мрежи. Наведените карактеристики се базираат на концептот user-centric во хетерогени безжични мрежи. Наведените механизми се применуваат во транспортната рамнина, во согласност со мрежите засновани на Next Generation Network all-IP.

Во моментов се наоѓаме во преодната ера од WCDMA (3G) мрежи кон OFDM (4G) мобилни мрежи и се очекува овој тренд да продолжи и во наредните неколку години. Експоненцијалниот развој на волуменот на податочниот сообраќај од година в година ни ја навестува вистинската слика за тоа каде би требало да го насочиме нашето внимание. Мобилната индустрија бара начин да одговори на овој предизвик што го наметнува модерното време на живеење, подразбирајќи економично одржлив капацитет и перформансна стратегија за проширување: како подобро покривање и супериорно корисничко искуство со глобално прифатлива цена. Исто така, од новите мобилни мрежи би се очекувало да донесат нови услуги, апликации, како и најважно, нови можности за подобрување на квалитетот на услугата кај крајниот корисник (QoE). Петтата генерација мобилни широкопојасни мрежи треба да биде еволуција на постоечките стандарди 3GPP LTE, како и на IEEE 802.15m што ни дава за право поголема слобода во изборот на областа во којашто ќе истражуваме и ќе донесуваме заклучоци, за во иднина можеби да станат подобрување во одреден дел од стандардот. Неколку трендови се очекува да бидат клучни двигатели на 5G, а верувам и многу други што допрва се развиваат.

Клучни зборови:
5G, хетерогени мрежи (HetNets), масивен MIMO, Cloud RAN (C-RAN), Device-to-Device (D2D), симултано испракање и примање (STR), квалитет на услуга (QoE)

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 9-10/2016. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk