Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 1-2/2015

Рубрика: Електроника

Безвремен проект: миниПОНГ – видеоконзола со играта Понг

Автор: Емилијан Иљоски

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 1-2/2015

ЦЕНА: 180 денариДодади во кошничка
Направете современа верзија на легендарната видеоигра ПонгСо вградување во повеќе од 500 милиони видеоконзоли и во 65 000 играчки автомати, Понг е првата видеоигра којашто достигна општа популарност. Иако таа за прв пат се појавува со првата комерцијално успешна аркадна машина со видео игри проектирана од Атари во 1972, тоа е всушност играта ТВ-тенис на Ралф Баер – таткото на видеоигрите. Затоа, изработете ја оваа минијатурна видеоконзола и играјте ја ретро играта на сите времиња: Понг.

Навистина, Понг е игра на сите времиња, нејзина реализација може да се најде во безброј варијанти: од решенија со електронски ламби, преку конструкции со стандардни CMOS или TTL логички кола, или легендарните интегрирани кола AY-3-8500 и AY-3-8600, па сè до верзии сочинети од соодветен софтвер за најновите генерации персонални компјутери. Тоа ја одликува нејзината универзалност и ја дефинра како мајка и татко на видеоигрите. Од друга страна, нејзината едноставност ја прави популарна кај сите возрасти: од 7 до 77 години, дури и во денешно време кога имаме неверојатна голема понуда на ова поле и индустрија на видеоигри со приход од 81,5 милијарди долари во 2014! Приход кој е, верувале или не, двојно поголем од оној на филмската индустрија!
Ние со овој проект ќе реализираме една минијатурна варијанта на видеоконзола со помош на 8-битниот микроконтролер на Microchip: PIC12F675. Реализацијата е навистина минималистичка: PIC12F675 доаѓа во пакување DIL8! Откако ќе го изработите овој миниПОНГ предлагаме да изиграте една игра во чест на неговиот изумител Ралф Баер - таткото на видиеоигрите.

Клучни зборови:
Понг, миниПОНГ, видео игра, видео конзола, ТВ тенис, PIC12F675

Главни елементи и материјали:

Програмиран чип: CHIP151
Плочка: ППК1501
Микроконтролер: PIC12F675
Потенциометри: 10k lin

Датотеки за преземање:

Програма за микроконтролерот:
Emiter_01-02_15_miniPong.zip

* најавете се за да можете да ги преземете датотеките

Направете современа верзија на легендарната видеоигра Понг

Направете современа верзија на легендарната видеоигра Понг

 миниПонг-от "во акција"

миниПонг-от "во акција"

Изработениот прототип на миниПонг

Изработениот прототип на миниПонг

Изработениот прототип на миниПонг

Изработениот прототип на миниПонг

 Изработениот прототип на миниПонг

Изработениот прототип на миниПонг

Во внатрешноста на изработениот прототип на миниПонг

Во внатрешноста на изработениот прототип на миниПонг

Во внатрешноста на изработениот прототип на миниПонг

Во внатрешноста на изработениот прототип на миниПонг

миниПонг-от "во акција"

миниПонг-от "во акција"

________________________________________________________________________________

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 1-2/2015. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk