Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 2/2014

Рубрика: Еурека

Тип: Пронајдоци, иновации и нови теории

Апарат за предрециклажна обработка на ПЕТ-амбалажа

Автор: Мирко Узелац

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 2/2014

ЦЕНА: 130 денариДодади во кошничка
 Целта на оваа иновација е да понуди начин и постапка со која ефикасно ќе се истретира суровата ПЕТ-амбалажа во предрециклажната обработка, во смисла на драстично намалување на нејзиниот волумен и отстранување на етикетите. При ова, вака компримираната ПЕТ-амбалажа станува многу атрактивна за понатамошна постапка.

Големи се проблемите кои настануваат со несовесно третирање на ПЕТ-амбалажата. Загадувањето е на прво место, лошата глетка исто така е на врвот на проблемот, а за последиците кон природата и човекот, да не говориме. Единствен начин да се излезе од оваа непријатна состојба е правилно третитање на ПЕТ-амбалажата, што подразбира примарно селектирање и депонирање во посебни контејнери за неа, а веќе расфланите ПЕТ-амбалажи постојано да се собираат и депонираат на соодветните места за понатамошно третирање. Да видиме како тоа се изведува со помош на мојава иновација.

Клучни зборови:
ПЕТ-амбалажа, рециклирање, иновација, обработка на ПЕТ-амбалажа

Демонстрација на апаратот за предрециклажна обработка на ПЕТ-амбалажа на МАКИНОВА 2013

Демонстрација на апаратот за предрециклажна обработка на ПЕТ-амбалажа на МАКИНОВА 2013

Демонстрација на апаратот за предрециклажна обработка на ПЕТ-амбалажа на МАКИНОВА 2013

Демонстрација на апаратот за предрециклажна обработка на ПЕТ-амбалажа на МАКИНОВА 2013

Иноваторот Мирко Узелац со Претстедателот на Р. Македонија, г. Ѓорге Иванов

Иноваторот Мирко Узелац со Претстедателот на Р. Македонија, г. Ѓорге Иванов

Заедно со колегите иноватори Петре Ристески (лево) и Иван Поповиќ (средина)

Заедно со колегите иноватори Петре Ристески (лево) и Иван Поповиќ (средина)

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 2/2014. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk