Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 12/2013

Рубрика: Еурека

Тип: Пронајдоци, иновации и нови теории

Џебен пепелник-чибук

Автор: Борко Бабаљ

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 12/2013

ЦЕНА: 130 денариДодади во кошничка
 На годинешниов интернационален саем МАКИНОВА, еден од златните медали за поронајдок и нови технологии му припадна на Борко Бабаљ, иноватор од Босна и Херцеговина за единствениот и досега непостоечки производ на пазарот "Џебен пепелник – чибук". Кон крајот на септември 2013 година, оваа иновација го освои и златниот медал на саем во Украина, а беше претставена и во Ријад оваа година. За каков иновативен производ станува збор прочитајте на следниве страници.

Иновацијата треба да се сфати како подвижен пепелник и простор каде што цигарата согорува, т.е. истовремено се работи и за чибук со кој цигарата се консумира, а по консумацијата, со два едноставни потега (догорчето) отпушокот паѓа во долниот дел којшто има улога на пепелник, каде што се гаси, и тука останува на безбедно сè додека не се депонира на соодветно место за догорчиња – притоа, пепелникот е херметички затворен. Најголема корист од оваа иновација ќе имаат пушачите и сите што се во нивното друштво.
Како иновацијата изгледа во реалноста, може да се види од фотографиите, a за нејзините предности и конструктивните детали прочитајте повеќе во текстот што следува.

Клучни зборови:
чибук, пепелник, иновација
Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 12/2013. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk