Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 11/2013

Рубрика: Еурека

Тип: Научни и стручни трудови

Меѓународните истражувачи на македонскиот фронт

Автор: Александар Кондински

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 11/2013

ЦЕНА: 130 денариДодади во кошничка
 Во овој текст за првпат откриваме дел од историјата на науката во Македонија во текот на Првата светска војна. Кој доаѓал во Македонија, какви истражувања спроведувал и која била нивната цел?

Првата светска војна (ПСВ) претставува погубителен период за македонскот народ и Македонија. Во следната декада, македонското цивилно население било жртва на тероризам, употреба на хемиско оружје, грабежи, присилна мобилизација и асимилација. Сепак, тие темни дни, покрај големиот број новодојдени странски трупи на антантата и централните сили, во земјава биле присутни и некои странски експерти и научници. Публикуваните истражувања покриваат многу различни области, кои во оваа статија се групирани во четири секции, имено: природни ресурси, администација на лекови, форензика и генетски маркери.

Клучни зборови:
Прва светска војна, Македонски фронт, солунски фронт, историја на науката

а) Лудвиг и Ханка Хиршфелд; б) Крвните групи и нивната дистрибуција кај различни човечки раси

а) Лудвиг и Ханка Хиршфелд; б) Крвните групи и нивната дистрибуција кај различни човечки раси


Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 11/2013. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk