Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 10/2007

Рубрика: Еурека

Тип: Пронајдоци, иновации и нови теории

Турбински бродски пропулзатор

Автор: Мартин Ѓуричек

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 10/2007

ЦЕНА: 130 денариДодади во кошничка
Турбинскиот бродски пропулзатор е иновација со која се заменува класичниот бродски погон составен од дизелски мотор, преносник, погонско вратило и елиса со турбински пропулзатор. Како извор за погон за турбината во пропулзаторот би било доставувањето на големи количини на флуид, т.е. воздух од продуктите од гасна турбина стационирана на бродот или вода испумпувана кон турбинскиот пропулзор со специјални пумпи (со соодветните свои параметри: проток и притисок), при што крајниот резултат би бил погонување на пловилото. Исто така, значајно е што оваа иновација може да се примени кај речиси сите видови на пловни објекти.

Датотеки за преземање:

Турбински бродски пропулзатор:
EMITER_10-2007_ Brodski Propulzator.pdf

* најавете се за да можете да ги преземете датотеките

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 10/2007. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk